Smertefølsomhet hos ungdom med søvnvansker. En populasjonsbasert tverrsnittstudie av ungdom i Tromsø 2010-2011 - Møller, Elisabeth Louise (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
Formålet med denne oppgaven var å undersøke mulige assosiasjoner mellom søvnvansker og målt smertefølsomhet blant ungdom, slik man har sett hos voksne. I ungdommen er det vanlig at søvnvanene endres, og det er beskrevet en økende tendens av søvnvansker blant ungdom de siste årene. Blant individer med søvnvansker er det rapportert stor grad av komorbide psykiske vansker og kronisk smerte. Kroniske smerter og psykiske symptomer, som angst og depresjon kan påvirke smertefølsomheten, men i hvilken grad søvnvansker påvirker smertefølsomheten er i mindre grad kjent. Derimot ble det blant voksne deltakere i den sjette Tromsøundersøkelsen funnet en klar sammenheng mellom søvnvansker og redusert smertetoleranse, funn som kan ha betydning for utvikling av og vedlikeholdelse av kroniske smerter. Resultatene var uavhengige av komorbid angst, depresjon og kroniske smerter, men om funnene er representative for ungdom er ikke studert. Tidligere funn har vist en assosiasjon mellom smerte, psykisk helse og smertefølsomhet blant ungdom, men betydningen av søvn er ikke beskrevet i tidligere undersøkelser. I en populasjonsbasert tversnittundersøkelse fra 2010-11 med ungdom fra Tromsø deltok 929 ungdommer i testing av smerteterskel og –toleranse for varme, kulde og trykk. Smertefølsomheten blant ungdommer med og uten søvnvansker ble sammenlignet uten at det ble funnet forskjeller, til tross for høy andel jenter og høy forekomst av symptomer på angst, depresjon og kroniske smerter sammenlignet med gruppen uten søvnvansker. En manglende sammenheng kan skyldes faktiske aldersavhengige forhold sammenlignet med voksne individer, men i denne undersøkelsen kan vi ikke utelukke metodologiske svakheter, med en for unøyaktig og bred definisjon av søvnvansker.