Sammenligning av laparoskopisk- versus robotassistert laparoskopisk kirurgi ved behandling av endetarmskreft - Aarøen, Tom-Erik; Ylvisaker, Ida Josefine (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
UNN Tromsø kjøpte i samarbeid med Helse Nord inn ”the da Vinci Surgical System” i 2012, som brukes til robotassistert laparoskopisk kirurgi, blant annet ved endetarmskreft. Utvikling av ny teknologi og nye behandlingsmetoder forutsetter god kvalitetskontroll. Det er viktig å sammenligne de nye behandlingsmetodene og de nye teknikkene med de allerede veletablerte for å sikre at de gir minst like gode, eller bedre resultater. Formålet med vår oppgave er å sammenligne robotassistert- og konvensjonell laparoskopisk kirurgi som behandlingsform for endetarmskreft. Dette er en retrospektiv kvalitetsstudie av pasientdata fra to kohorter av pasienter operert for endetarmskreft ved Gastrokirurgisk avdeling, UNN Tromsø. Kohort 1 inneholder data for laparoskopisk kirurgi i perioden 2011-2012, og kohort 2 data for robotassistert laparoskopisk kirurgi for perioden 2013-2015. Relevante data ble hentet ut manuelt fra DIPS med bakgrunn i operasjons- og navnelister. Totalt inkluderer studien 213 pasienter, 124 i laparoskopigruppen og 89 i robotgruppen. Robotassistert laparoskopisk kirurgi har et signifikant lavere estimert blodtap og pasientene selektert til robotassistert kirurgi har en høyere ASA-score. Konverteringsraten for robotassistert laparoskopisk kirurgi er signifikant lavere enn for laparoskopisk kirurgi. Pasienter med lav tumor der rektumamputasjon er nødvendig selekteres til robotassistert kirurgi og følgelig utføres en høyere andel rektumamputasjoner i denne gruppen. Utover dette peker resultatene på at de to operasjonssystemene gir like gode resultater.