Epilepsi hos barn ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Tromsø - et 8 års materiale - Hansen, Aurora (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
Bakgrunn: 10,5 millioner barn verden over antas å ha epilepsi. Epilepsi defineres som gjentatte epileptiske anfall på grunn av en primær funksjonsforstyrrelse i hjernen. Et epileptisk anfall er en patologisk overaktivering av en større eller mindre del av hjernen – som igjen kan gi mange flere forskjellige typer anfall. Jeg ønsker med denne studien å se på årsaker, behandling og oppfølging av barn med epilepsi. Metode: En retrospektiv studie som har undersøkt tilfellene av epilepsi hos barn behandlet ved barneavdelinga UNN, Tromsø i perioden 01.01.07-31.12.14. Totalt var det 444 barn som hadde fått diagnosen epilepsi i DIPS, av disse hadde 378 faktisk epilepsi. Data er hentet fra DIPS og analysert ved hjelp av SPSS. Resultat: 177 jenter og 201 gutter, kjønnsratio 1:1,14 hadde epilepsi. Punktprevalensen av epilepsi hos barn under 15 år i Troms 31.12.14 var 6,9:1000 (0,69%). Alle barna med epilepsi hadde tatt EEG, mens 307 hadde tatt MR. Gjennomsnittlig debutalder var 5 år og 9 mnd. 74 barn debuterte med epilepsi det første leveåret. Det var 53 barn som hadde hatt status epileptikus. Det var 57 barn som hadde CP. Jeg fant 24 barn som hadde hatt infantile spasmer. Totalt var det 335 barn som hadde fått behandling med antiepileptika. Det var totalt 327/378 (86,5 %) som oppnådde anfalls-kontroll/-reduksjon. Femten barn fikk vagusnervestimulator, 14 barn ble behandlet med ketogen diett og 6 med kirurgisk behandling. Det var 115 barn som i tillegg ble fulgt opp ved SSE. Konklusjon: Prevalensen var 6,9:1000, mulig noe høyere enn det andre studier har vist. Nesten like mange gutter og jenter hadde epilepsi. En større andel av barna i vår studie oppnådde anfalls-kontroll/-reduksjon, enn det som er rapportert i tidligere studier.