Har indusert sputum en plass i utredningen av pasienter med latent tuberkulose? En intern kvalitetsundersøkelse ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Tromsø. - Eriksen, Stine Skar (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
Bakgrunn: Diagnostisering og vurdering om det foreligger behandlingsindikasjon for latent tuberkulose innebærer at spesialist må forsøke å utelukke aktiv tuberkulose. Indusert sputum brukes som et diagnostisk verktøy til dette formål. Hensikten med denne oppgaven var å gjøre en kvalitetssikring og evaluering av helsetjenesten i forhold til bruk av indusert sputum hos personer med latent tuberkulose. Material og metode: En retrospektiv studie som har undersøkt hvor mange tilfeller med aktiv tuberkulose man fant blant pasienter med latent tuberkulose som ble undersøkt ved Lungemedisinsk poliklinikk, UNN Tromsø i perioden 01.01.13 til 31.12.13. I perioden ble det utført indusert sputum hos 218 pasienter, og 139 pasienter oppfylte inklusjonskriteriene for latent tuberkulose basert på positiv IGRA-test og/eller positiv Mantoux-test, uten tegn til aktiv tuberkuløs sykdom. Resultater: Blant 139 pasienter henvist med latent tuberkulose var det 2 pasienter med positiv dyrkningsprøve for M. tuberculosis i luftveismateriale etter indusert sputum-undersøkelse. Dette var to asymptomatiske pasienter fra høyendemiske områder som hadde positivt røntgen thorax. Dette gir en forekomst på 1,4 tilfeller med aktiv tuberkulose per 100 undersøkte indusert sputa blant personer med latent tuberkulose. Av de henvist med normalt røntgen thorax, fant man ingen med positivt dyrkningsfunn. Konklusjon: At to pasienter henvist for latent tuberkulose hadde funn av M. tuberculosis i sputum var overraskende. Det må bemerkes at disse to pasientene hadde forandringer på røntgen thorax. I henhold til nye nasjonale retningslinjer, har UNN Tromsø strammet inn i forhold til hvilke pasienter som tas inn til time i spesialisthelsetjenesten for vurdering av oppstart med forebyggende behandling. Denne studien gir støtte for slik innstramming ved å vise at man ikke finner noen pasienter med aktiv tuberkulose ved indusert sputum-undersøkelse blant pasienter med latent tuberkulose og negativt røntgen thorax.