Lav fødselsvekt som risikofaktor for redusert nyrefunksjon i en frisk middelaldrende populasjon. - Beck, Simone; Larsen, Malin (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
Lav fødselsvekt er en foreslått risikofaktor for utvikling av kronisk nyresykdom. I denne studien har vi sett nærmere på om det finnes en sammenheng mellom fødselsvekt og GFR målt ved iohexol-clearance hos deltagere fra RENIS-T6. RENIS-T6 inkluderer 1627 personer i aldersgruppen 50-62 år, uten kjent diabetes, kardiovaskulær sykdom eller nyresykdom, bosatt i Tromsø. Vi har samlet inn data for fødselsvekt i fødselsprotokoller fra St. Elisabethsenteret i Tromsø for perioden 1946-1959. Vi fant fødselsvekten til 342 (21%) av de opprinnelige 1627 personene fra RENIS-T6. Vi fant ingen statistisk signifikant sammenheng mellom fødselsvekt og GFR målt med iohexol-clearance. Manglende sammenheng kan blant annet skyldes at vi har for få deltagere med i studien, eller at personer med lav fødselsvekt kan ha blitt selektert bort.