Kan troponiner brukes til å selektere elektive pasienter med nytte av koronar angiografi? - Fladseth, Kristina (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
Innledning: På Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) har andelen obstruktiv koronarsykdom på elektiv invasiv koronar angiografi (IKA) falt fra 76 % i 2012 til 54 % i 2005. Det er behov for å gjøre en bedre forhåndsseleksjon av pasienter for å spare samfunnets ressurser og pasienten fra unødvendige engstelse og komplikasjonsfare. Høysensitiv troponin (hs-cTn) brukes for å diagnostisere akutt hjerteinfarkt, men er også assosiert med plakkutbredelse hos stabile pasienter på CT koronar angiografi. Vi ville undersøke om hs-cTnT kan predikere obstruktiv koronarsykdom og behov for revaskularisering hos elektive pasienter henvist til IKA. Metode: I 2012 ble 748 pasienter henvist til elektiv IKA inkludert i prosjektet ”CT angio i Nord” og registrert i en database med kliniske opplysninger og funn på IKA. Vi inkluderte de 737 pasientene med hs-cTnT-målinger. Obstruktiv koronarsykdom er definert som ≥ 50 % stenose. Analysene ble utført med logistisk regresjon. Resultater: Vi detekterte hs-cTnT hos 72 % av pasientene med et gjennomsnitt på 11,2 og 6,2 ng/L hos henholdsvis de med og uten obstruktiv koronarsykdom. Det er ingen forskjell i hs-cTnT hos de under 50 år. Sjansen for obstruktiv koronarsykdom økte med 9 % per enhet stigning i hs-cTnT (OR 1,09, 95 % konfidensintervall (KI) 1,06-1,12) i en univariabel og 4 % (OR 1,04, 95 % KI 1,01-1,07) i en multivariabel modell. Hs-cTnT var ikke-signifikant assosiert med plakkmengde hos pasienter uten obstruktiv koronarsykdom (OR 1,03, 95 % KI 0,99-1,06). For kvinner uten kjent koronarsykdom og med hs-cTnT ≤ 3,0 ng/L (n=105) var negativ prediktiv verdi (NPV) for obstruktiv koronarsykdom 80 %. Menn og kvinner med kjent koronarsykdom hadde lavere NPV. Hs-cTnT er ikke assosiert med hvilke pasienter med obstruktiv koronarsykdom som ble revaskularisert. Konklusjon: Hs-cTnT predikerer obstruktiv koronarsykdom hos de over 50 år, men ikke hvilke pasienter som blir revaskularisert. Hs-cTnT kan ikke alene utelukke obstruktiv koronarsykdom.