Russlands forhold med 'Vest' i Arktis. Analyse av Norsk/Russisk samarbeid i Barentsregionen og Russisk/Amerikansk samarbeid i Beringregionen - Aronsen, Kjersti Irina Rosanoff (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
Oppgaven tar rot i Arktis, og sammenligner Russlands forhold til 'Vest' i Arktiske regioner, med formål om å besvare hvorfor Russland samarbeider vellykket med USA i Beringregionen og med Norge i Barentsregionen, på tross av ellers anspente forhold. Oppgaven legger til grunn samarbeidsrelasjoner i form av avtaler, kommisjoner og institusjoner i regionene fra 1970-tallet og frem til idag, som testes opp mot teoriene neorealisme og neoliberalisme. Avslutningsvis konkluderer jeg med en klar neorealistisk konklusjon om betydningen av bi- og unipolaritet og relative gevinster, og en klar neoliberal konklusjon om betydningen av institusjoner.