Drivkrefter og idéoverføring i endringsprosesser. En organisasjonsteoretisk studie av Sør-Varangermodellens reise - Kubban, Randi Lovise; Kurthi, Anita (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
Tema for denne mastergradsoppgaven er endringer i offentlige organisasjoner. Den tar for seg en organisasjonsutviklingsprosess i Sør-Varanger kommune over en tiårsperiode fra 2005, hvor kommunen innførte tonivåorganisering. Hovedfokuset i studien har vært på motivasjon for at organisasjoner velger å omorganisere, og hvordan endringer bør implementeres for at de skal få virkning i organisasjonen. Vi har undersøkt hvilke mekanismer som påvirket kommunens ou-prosess og som på den måten utgjorde drivkrefter for omorganiseringen. Videre har vi undersøkt selve idéoverføringen og hvilken betydning den fikk for resultatet av den nye organisasjonsmodellen. Undersøkelsen er kategorisert etter tonivåidéens reise gjennom fire faser; diagnose, løsning, idéoverføring og virkninger. Fasene i ou-prosessen ble analysert i lys av tre organisasjonsteoretiske perspektiver; det instrumentelle, det institusjonelle og det nyinstitusjonelle perspektivet. Oversettelsesteori ble anvendt for å analysere idéoverføringen og oversettelsen av tonivåidéen til kommunens organisatoriske kontekst. Det er brukt kvalitativ metode for innsamling av empiri som består av dokumentstudier og intervju. Studien viser at alle de tre valgte endringsperspektivene har gjort seg gjeldende i ou-prosessen, men at det gjennomgående er instrumentelle og nyinstitusjonelle drivkrefter som dominerer. Videre viser den at oversetting av idéen var lite vektlagt, og i tillegg at ledelsens oppmerksomhet i idéoverføringen fikk stor betydning for utfallet av implementeringen. Nøkkelord: omorganisering, offentlig sektor, tonivåmodell, drivkrefter, idéoverføring, translatørkompetanse