Effektivisering av universitetene - er Lean svaret? En studie av Lean-arbeidet ved UiT Norges arktiske universitet - Fismen, Anne; Tempel, Åshild (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
Vi er interessert i fenomenet som vi her kaller jaget etter effektivisering av offentlig sektor og de verktøy som tas i bruk for å oppfylle samfunnets og politikernes krav om bedre effektivitet og mindre byråkrati. Vi vil spesielt fokusere på organisasjonsideen – eller oppskriften - Lean, som de siste tiårene har blitt et populært og utbredt fenomen, også i offentlig sektor, med ideen om at tjenesteproduksjonen kan effektiviseres gjennom forbedring av produksjonsprosessene. I hvilken grad kan endring ved bruk av slike oppskrifter bidra til å nå målet om avbyråkratisering og effektivisering i offentlig sektor? Vi ønsker spesielt å se på implementering av konseptet i profesjonelle byråkrati som universitets- og høyskolesektoren defineres å være, og har valgt å fokusere på forbedringsarbeidet ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT Norges arktiske universitet.