Påvisning av melaninflekker i filet hos slakteklar Atlantisk laks (Salmo salar L.) - Brandshaug, Ola Kvaal (UiT The Arctic University of Norway, 2016)
Melaninflekker i laksefileten er et stort kvalitetsproblem hos norsk oppdrettslaks. De brune pigmentflekkene i fileten forårsakes av et pigment, kalt melanin, som gjør at fileten blir nedklassifisert. Årlig taper norsk oppdrettsnæring rundt 1 milliard norske kroner som følge av dårlig kvalitet på fileten. Årsaken til melaninflekker har lenge vært ukjent. Tidligere fikk vaksiner mye av skylden, men nyere forskning viser at virus ser ut til å være viktig del av årsaken. Fisk som har melaninflekker i laksefileten har et normalt utseende og er umulig å skille fra fisk uten melaninflekker. Utvikling av en testmetode som kan skille fisk med melaninflekk fra fisk uten melaninflekk i laksefileten, uten å ta livet av fisken, vil derfor være ettertraktet hos oppdrettsnæringen.