«Operasjon Asfalt». Politisk historiebruk og didaktiske muligheter i skolen - Mæhre, Thorbjørn Sunde (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
Under elendige levevilkår, knallhardt arbeid og umenneskelig behandling døde i overkant av 13.000 sovjetiske krigsfanger i Norge. Gravstedene var spredt utover hele Norge, bare i Nord-Norge var det 95 gravsteder, mens det på landsbasis ble anslått til å være rundt sovjetiske 200 gravsteder. I følge opplysninger av Eugene Syvertsen i krigsgravtjenesten, ble det i alt gravlagt 7453 på Tjøtta, høsten 1951.Det internasjonale landskapet hadde gjennomgått kraftige omveltninger etter den andre verdenskrigs slutt. Tyskland lå i ruiner, og statsmakten som tidligere hadde vært en trussel og en fiende ble temmet og nå kontrollert av «seierherrene» Sovjetunionen, USA, Storbritannia og Frankrike. Sovjetunionens enorme krigsinnsats, enorme tap av menneskeliv og enorme materielle skader, la grunnlaget for en globalt utstrakt sympati og beundring for Sovjetunionen, men også kommunismen som styreform. Norge var ikke noe unntak. Denne oppgaven handler om hvorfor "Operasjon Asfalt" ble gjennomført, hva "Operasjon Asfalt" var, den politiske historiebruken rundt aksjonen og didaktiske muligheter for "Operasjon Asfalt" i skolen.