Neonatal sepsis – en sammenlikning av klinisk praksis ved to skandinaviske sykehus - Drageset, Martin Larsen (UiT Norges arktiske universitet, 2014)
Målsetting: Sammenlikne data rundt diagnostikk og behandling, samt bakgrunnsdata, rundt pasienter med diagnosen neonatal sepsis i perioden 01.04.2010-31.03.2013 ved H. C. Andersen børnesygehus i Odense og universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø. Metode: Retrospektiv journalstudie av data vedrørende pasientenes helberedtilstand og fødsel og karakteristika samlet i forbindelse med pasientenes fødselsjournal og innleggelse. Resultater: Vi identifiserte henholdsvis 119 og 184 pasienter i Tromsø og Odense som fylte våre inklusjonskriterier. 2 barn fra Tromsø og 18 barn fra Odense hadde ikke fått antibiotika, og ble ekskludert fra datasettet. Pasientene hadde lavere fødselsvekt og gestasjonsalder i Odense enn i Tromsø. Det var ingen forskjell i laboratoriedata eller for kjente risikofaktorer for neonatal sepsis. Odense hadde flere pasienter med sen-sepsistype enn Tromsø, og høyere dødelighet uansett årsak. I Tromsø ble penicillin og gentamicin oftest brukt som behandling og i Odense ble ampicillin og gentamicin oftest anvendt. Antall dager med antibiotikabehandling var likt mellom sykehusene. Ved å dele materialet etter om pasientene hadde positiv blodkultur eller om de ikke hadde positiv blodkultur (inkludert ikke tatt) fant vi ingen forskjell i CRP – nivåer ved eller før oppstart av antibiotika. I nevnte grupper var det signifkant forskjell i CRP – nivåer mellom 0 og 48 timer, og etter 48 timer. Konklusjon: Det forelå få forskjeller i klinisk praksis ved sykehusene i Tromsø og Odense vedrørende pasienter med neonatal sepsis i perioden 01.04.2010-31.03.2013. Ulikhetene vi fant kan i stor grad forklares gjennom forskjeller i populasjonene ved sykehusene. CRP- nivåer og andel pasienter med positive blodkulturer var like mellom sykehusene og med funn fra andre studier. Ved neonatal sepsis er CRP-nivåer en dårlig tidlig biomarkør for å forutsi resultatet av en pasients blodkultur.