Lederatferd og vedvarende suksess - hva kjennetegner den suksessfulle lederen? - Sørensen, Andre (UiT Norges arktiske universitet, 2015)
Studien er en mastergradsoppgave innenfor Master of Business Administration ved Handelshøyskolen i Tromsø, Norges Arktiske Universitet. Inspirasjon for denne studien er hentet fra egne erfaringer med ledere som har hatt en lederatferd som har vært destruktiv for organisasjonen de skulle representere. Derfor er følgende problemstilling valgt for studien: «Hva kjennetegner lederatferden til en leder med vedvarende suksess innefor sitt regionale ansvarsområde i et finanskonsern?» Studien er en casestudie av en leder som har opplevd vedvarende økonomisk suksess i sin respektive region hvor vedkommende er resultatansvarlig. Oppgaven er en kvalitativ studie, med en hermeneutisk og deduktiv tilnærming. Det er brukt triangulering gjennom å benytte både dokumentstudier og semistrukturert intervju for å samle inn data. Hovedfunn er følgende : • Fokusleder er særdeles resultat- kvalitets- og målbevisst. • Evne til ansvarliggjøring, inkludering og delegering dras frem som nøkkelpunkter når fokusleder skal beskrives. Vedkommende er i stor utstrekning mottakelig for innspill. Dog kan vedkommende skjære gjennom der det trengs • Fokusleder er flink til å rose de ansatte for gode prestasjoner. • Fokusleder beskrives å ha stor makt. Det beskrives ingen form for misbruk av makt, men heller at makten og tilhørende gode innflytelse brukes for å legge til rette for de ansatte slik at de kan gjøre en god jobb. • Fokusleder beskrives som effektiv, samtidig som informantene mener at vedkommende har påvirket regionens økonomiske vekst på en positiv måte. Empirien og funnene er diskutert opp mot teorier om lederatferd og ledereffektivitet Fokusleder kombinerer i stor grad oppgaveorientert og relasjonsorientert lederatferd, samt ivaretar innflytelsesstrategier på en slik måte at vedkommende skaper en god prestasjonskultur. Fokusleder omtales som direkte bidragsytende for regionens økonomiske utvikling.