Induksjon og fødselsvarighets betydning for operative forløsninger - Lerbukt, Martine Johansen (UiT Norges arktiske universitet, 2015)
Bakgrunn: Formålet med denne oppgaven er å studere samspillet mellom induksjon, paritet og varighet av fødsel i forhold til operative forløsninger. Materiale og metode: Data fra fødende ved fødestua i Midt-Troms, fødestua i Nord-Troms og kvinneklinikken i Tromsø mellom 2007 og 2014 ble samlet inn fra journalsystemet CSAM Partus. Kvinner med gestasjonsalder ≤36, flerlingfødsler, ikke-hodepresentasjon, fødselsstart keisersnitt, hjemmefødsler og fødsel andre fødesteder før overflytting til UNN Tromsø ble ekskludert (2632). Studiepopulasjonen bestod av 10 180. Kategoriske variabler var alder (14-24, 25-34 og 35-49 år), gestasjonsalder (370-386, 390-406, 410-416 og 420-446), tidsperiode (2007-2009, 2010-2012 og 2013-2014) og kroppsmasseindeks (KMI: <25,0, 25,0-29,0 og ≥30,0 kg/m2). Bruk av epidural og/eller spinal (ja/nei), fødselsstart (spontan/indusert) og paritet (0/≥1) ble registrert. Fødselsvarigheten ble delt inn i paritetsspesifikke percentiler (<50, 50-70, 70-80, 80-90, 90-100). Endepunkt for operativ forløsning var tang/vakuum eller keisersnitt og totalt. Analysene ble gjort i SPSS versjon 22.0 med signifikansnivå p<0,05. Resultater: Induksjons- og operativ forløsningsrate var henholdsvis 20,1 og 12,9 % samlet, 22,3 og 17,3 % for førstegangsfødende og 18,2 og 6,3 % for flergangsfødende. Total keisersnittsrate var 7,2 %. Induserte hadde flere operative forløsninger sammenliknet med ikke-induserte. Operative forløsninger økte med lengre fødselsvarighet for både induserte og ikke-induserte førstegangsfødende. Induserte hadde flere operative forløsninger sammenlignet med ikke-induserte for alle percentiler. Når operative forløsninger ble differensiert i tang/vakuum og keisersnitt hadde induserte og ikke-induserte førstegangsfødende totalt flere tang/vakuum-forløsninger enn keisersnitt, dette var motsatt for flergangsfødende. Ved den høyeste percentilen var det flere keisersnitt enn tang/vakuum for induserte og ikke-induserte første- og flergangsfødende. Induserte flergangsfødende hadde statistisk ...