Prevalens og risikofaktorer for selvrapportert atrieflimmer hos menn og kvinner. Tromsøundersøkelsen. - Angell, Maija Stiina (UiT Norges arktiske universitet, 2015)
Bakgrunn: Atrieflimmer er den vanligste hjerterytmeforstyrrelsen med en prevalens på 1-2% i befolkningen. Denne studien undersøker prevalensen av selvrapportert atrieflimmer i ulike aldersgrupper hos menn og kvinner, i tillegg til relasjonen til kjente risikofaktorer. Vi har også undersøkt samsvaret mellom selvrapportert atrieflimmer og validert klinisk atrieflimmer basert på journaldata fra Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Metode: Vi gjennomførte en tverrsnittsundersøkelse basert på data fra den sjette Tromsøundersøkelsen fra 2007-2008. 12526 deltagere i alderen 30-87 år svarte på spørsmålet om selvrapportert atrieflimmer (6664 kvinner og 5862 menn) og ble inkludert i studien. Målinger av blodtrykk, hjertefrekvens, høyde, vekt og totalkolesterol ble gjort og informasjon om levevaner, sykdom og behandling ble hentet fra spørreskjema. Multivariate regresjonsanalyser ble gjort for å finne odds ratio (OR) for assosiasjoner mellom uavhengige variabler og selvrapportert atrieflimmer. Journaldata fra UNN ble brukt for å undersøke hvor mange av deltagerne som hadde en klinisk atrieflimmerdiagnose ved sykehuset. Resultater: Forekomsten av selvrapportert atrieflimmer økte med økende alder, med en mann:kvinne- ratio på 1,28:1. Prevalensen hos kvinner økte fra 1,8% i aldersgruppen <49 år til 17,7% i aldersgruppen >80 år. For menn økte prevalensen fra 3,0% i aldersgruppen <49 år til 18,3% i aldersgruppen >80 år. Menn hadde økt risiko for atrieflimmer (OR 1,20 95% KI 1,00–1,43), sammenlignet med kvinner. Alder (OR 1,05 95% KI 1,04-1,06), KMI (OR 1,03 95% KI 1,00-1,05), diabetes (OR 1,69 95% KI 1,26-2,27) og tidligere hjerteinfarkt (OR 2,10 95% KI 1,59-2,76) var også signifikante risikofaktorer for selvrapportert atrieflimmer. Selvrapportert atrieflimmer hadde en sensitivitet på 69,7 % og positiv prediktiv verdi 49,4 %. Konklusjon: Forekomsten av atrieflimmer økte med økende alder. I tillegg til alder var kjønn, KMI, diabetes og tidligere hjerteinfarkt signifikante risikofaktorer for atrieflimmer.