Mikrobiell stabilitet og kjemisk sammensetning i hydrolysat fra Calanus finmarchicus

Calanus finmarchicus (raudåte) er den mest tallrike av alle marine skalldyrarter, med en stående bestand på cirka 70-80 millioner tonn i det Nordiske hav. Siden ny bærekraftig innhøstingsteknologi er utviklet for arten, er det mulig å utnytte denne ressursen kommersielt. I dag produseres olje fra C....

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Jørstad, Torunn Johansen
Format: Master Thesis
Language:Norwegian Bokmål
Published: UiT The Arctic University of Norway 2015
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/10037/9217
id ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/9217
record_format openpolar
spelling ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/9217 2023-05-15T15:47:58+02:00 Mikrobiell stabilitet og kjemisk sammensetning i hydrolysat fra Calanus finmarchicus Jørstad, Torunn Johansen 2015-05-15 https://hdl.handle.net/10037/9217 nob nob UiT The Arctic University of Norway UiT Norges arktiske universitet https://hdl.handle.net/10037/9217 URN:NBN:no-uit_munin_8775 openAccess Copyright 2015 The Author(s) VDP::Teknologi: 500::Bioteknologi: 590 VDP::Technology: 500::Biotechnology: 590 BIO-3901 Master thesis Mastergradsoppgave 2015 ftunivtroemsoe 2021-06-25T17:54:44Z Calanus finmarchicus (raudåte) er den mest tallrike av alle marine skalldyrarter, med en stående bestand på cirka 70-80 millioner tonn i det Nordiske hav. Siden ny bærekraftig innhøstingsteknologi er utviklet for arten, er det mulig å utnytte denne ressursen kommersielt. I dag produseres olje fra C. finmarchicus, og har flere dokumenterte helseeffekter. Ved produksjon framstilles fire ganger mer protein sammenlignet med olje. Siden det produseres mye av denne fasen er det interessant å kartlegge mikrobiell stabilitet og se på kjemiske egenskaper i proteinfraksjon (hydrolysat). For å finne egenskapene til hydrolysatet ble det utsatt for ulike lagringsforhold. Tørrstoffinnholdet ble målt etter tørking, mengden av totale og frie aminosyrer ble målt samt innholdet av de ulike aminosyrene ble fastsatt ved hjelp av ionebytter væskekromatografi. Videre ble bioaktivitetstester gjennomført for å se om fastfaseekstrahert materiale hadde egenskaper som kunne hemme bakterier eller være toksisk overfor humane erytrocytter. I alle analysene ble flere ulike produksjoner vurdert for å se om de hadde like egenskaper. Resultatene viste at hydrolysatet hadde lavt bakterielt innhold og at det ikke ble observert sporbar mengde med sopp og mugg. Lavest bakterievekst ble observert etter oppbevaring under 6°C. Totale aminosyrer ble detektert til å være 536,9 mg/g av tørket materialet, hvor cirka 1/3 av disse var frie aminosyrer. Resultatene fra minimum inhiberende konsentrasjon av fastfaseekstrahert materialet viste at hydrolysatet hemmet vekst av bakteriene Escherichia coli, Staphylococcus aureus og Corynebacterium glutamicum ved konsentrasjoner mellom 0,16 mg/ml til 1,25 mg/ml. Materialet viste egenskaper som bidro til å stabilisere erytrocytter. Produksjonene viste seg å være reproduserbare. Den største endringen var vanninnholdet ved at de nyeste partiene inneholdt mindre vann. Produktet er forholdsvis bakterielt stabilt og inneholder flere proteinkomponenter som kan være en god proteinkilde, både til fôrindustri og humant konsum. Master Thesis Calanus finmarchicus Raudåte University of Tromsø: Munin Open Research Archive
institution Open Polar
collection University of Tromsø: Munin Open Research Archive
op_collection_id ftunivtroemsoe
language Norwegian Bokmål
topic VDP::Teknologi: 500::Bioteknologi: 590
VDP::Technology: 500::Biotechnology: 590
BIO-3901
spellingShingle VDP::Teknologi: 500::Bioteknologi: 590
VDP::Technology: 500::Biotechnology: 590
BIO-3901
Jørstad, Torunn Johansen
Mikrobiell stabilitet og kjemisk sammensetning i hydrolysat fra Calanus finmarchicus
topic_facet VDP::Teknologi: 500::Bioteknologi: 590
VDP::Technology: 500::Biotechnology: 590
BIO-3901
description Calanus finmarchicus (raudåte) er den mest tallrike av alle marine skalldyrarter, med en stående bestand på cirka 70-80 millioner tonn i det Nordiske hav. Siden ny bærekraftig innhøstingsteknologi er utviklet for arten, er det mulig å utnytte denne ressursen kommersielt. I dag produseres olje fra C. finmarchicus, og har flere dokumenterte helseeffekter. Ved produksjon framstilles fire ganger mer protein sammenlignet med olje. Siden det produseres mye av denne fasen er det interessant å kartlegge mikrobiell stabilitet og se på kjemiske egenskaper i proteinfraksjon (hydrolysat). For å finne egenskapene til hydrolysatet ble det utsatt for ulike lagringsforhold. Tørrstoffinnholdet ble målt etter tørking, mengden av totale og frie aminosyrer ble målt samt innholdet av de ulike aminosyrene ble fastsatt ved hjelp av ionebytter væskekromatografi. Videre ble bioaktivitetstester gjennomført for å se om fastfaseekstrahert materiale hadde egenskaper som kunne hemme bakterier eller være toksisk overfor humane erytrocytter. I alle analysene ble flere ulike produksjoner vurdert for å se om de hadde like egenskaper. Resultatene viste at hydrolysatet hadde lavt bakterielt innhold og at det ikke ble observert sporbar mengde med sopp og mugg. Lavest bakterievekst ble observert etter oppbevaring under 6°C. Totale aminosyrer ble detektert til å være 536,9 mg/g av tørket materialet, hvor cirka 1/3 av disse var frie aminosyrer. Resultatene fra minimum inhiberende konsentrasjon av fastfaseekstrahert materialet viste at hydrolysatet hemmet vekst av bakteriene Escherichia coli, Staphylococcus aureus og Corynebacterium glutamicum ved konsentrasjoner mellom 0,16 mg/ml til 1,25 mg/ml. Materialet viste egenskaper som bidro til å stabilisere erytrocytter. Produksjonene viste seg å være reproduserbare. Den største endringen var vanninnholdet ved at de nyeste partiene inneholdt mindre vann. Produktet er forholdsvis bakterielt stabilt og inneholder flere proteinkomponenter som kan være en god proteinkilde, både til fôrindustri og humant konsum.
format Master Thesis
author Jørstad, Torunn Johansen
author_facet Jørstad, Torunn Johansen
author_sort Jørstad, Torunn Johansen
title Mikrobiell stabilitet og kjemisk sammensetning i hydrolysat fra Calanus finmarchicus
title_short Mikrobiell stabilitet og kjemisk sammensetning i hydrolysat fra Calanus finmarchicus
title_full Mikrobiell stabilitet og kjemisk sammensetning i hydrolysat fra Calanus finmarchicus
title_fullStr Mikrobiell stabilitet og kjemisk sammensetning i hydrolysat fra Calanus finmarchicus
title_full_unstemmed Mikrobiell stabilitet og kjemisk sammensetning i hydrolysat fra Calanus finmarchicus
title_sort mikrobiell stabilitet og kjemisk sammensetning i hydrolysat fra calanus finmarchicus
publisher UiT The Arctic University of Norway
publishDate 2015
url https://hdl.handle.net/10037/9217
genre Calanus finmarchicus
Raudåte
genre_facet Calanus finmarchicus
Raudåte
op_relation https://hdl.handle.net/10037/9217
URN:NBN:no-uit_munin_8775
op_rights openAccess
Copyright 2015 The Author(s)
_version_ 1766382958131806208