"Ka! Er du å same?" Et nordsamisk revitaliseringsprosjekt. Påvirkes deltakernes ulike bakgrunn deres framtreden og tilnærming til prosjektet? Svarer aktivitetene i prosjektet til deltakernes behov og forventninger? - Lanto, Silja Halonen (UiT Norges arktiske universitet, 2015)
Denne avhandlingen er en kvalitativ studie av et nord-samisk revitaliseringsprosjekt. Det er et prøveprosjekt hvor hensikten er å hjelpe familier til å aktivisere språket og gjøre det mer levende i hjemmet. Målgruppa er familier med barn som har samisk i skolen og barnehagen, med behov for språkstimulering fordi de ikke har samisk som hovedspråk hjemme. De må oppsøke samiske miljøer utenom skole/ barnehage for å utvikle språket og få et samisk nettverk rundt seg. Hovedfokuset i oppgaven er foreldrene til disse barna i prosjektet. Hvilken bakgrunn de har, hvorfor de er med og hva de utrykker av behov og forventninger til prosjektet. Ønsket om å lære seg samisk kan både ha med bakgrunn og dagens situasjon å gjøre. Forventningene er et forbedret språk både hos seg selv og barnet. I minifeltarbeid på to språkbadturer har jeg også fått observert noe av det de har gjort i prosjektet og hvordan det var å være deltaker. Min egen samiske bakgrunn er med og farger informasjonen fra intervju og observasjoner.