Cancer and venous thromboembolism - Jensvoll, Hilde (UiT The Arctic University of Norway, 2015)
Paper IV is not available in Munin: Risk of cancer after venous thromboembolism - the Scandinavian Thrombosis and Cancer (STAC) Cohort. Jensvoll H, Severinsen MT, Hammerstrøm J, Brækkan SK, Kristensen SR, Cannegieter SC, Blix K, Tjønneland A, Rosendaal FR, Dziewiecka O, Overvad K, Næss IA, Hansen JB. (Manuscript) Venøs tromboembolisme (VTE) er et samlebegrep for lungeemboli og dyp venetrombose. VTE rammer ofte kreftpasienter og representerer en ledende dødsårsak i denne pasient gruppen. Dette understreker viktigheten av å kartlegge risikofaktorer for kreft-relatert VTE for å muliggjøre forebyggende behandling hos pasienter med høy risiko. En VTE hendelse kan også være det første symptomet på en bakenforliggende kreft som ennå ikke er påvist. Målet med denne avhandlingen var å undersøke om nivået av hvite blodceller og blodplater, målt før kreftutvikling, påvirket VTE risiko hos de med og uten kreft gjennom studieperioden. Videre ville vi undersøke risikoen for påfølgende kreft hos de med og uten VTE og kartlegge om forskjellige VTE kjennetegn hadde innvirkning på kreft risiko. I artikkel I og II er vår studiepopulasjon hentet fra den fjerde Tromsøundersøkelsen (Tromsø 4) gjennomført i 1994-1995, som inkluderte mer enn 27000 deltagere. Artikkel III og IV er basert på «the Scandiavian Thrombosis and Cancer (STAC) Cohort», som er en stor studie hvor Tromsø 4 studien, helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT 2) og den danske «Diet, Cancer and Health» studien er slått sammen, og inkluderer nesten 145000 deltagere. I alle fire artiklene er validerte VTE hendelser og kreft diagnoser registrert fra inklusjon (1993-1997) til studieslutt (2007-2012). Insidensraten av VTE i Tromsø 4 (1994-2009) var 13.5 per 1000 person-år blant kreftpasienter og 1.2 per 1000 person-år blant de uten kreft. Hos kreftpasientene var både nivået av hvite blodceller og blodplater over 80-persentilen målt før kreftutvikling forbundet med dobling i VTE risiko sammenlignet med 40-persentilen. Kombinasjonen av høye nivåer av begge parameterne ga ...