Helseomsorgssystemer i samiske markebygder i Nordre Nordland og Sør-Troms. Praksiser i hverdagslivet. "En ska ikkje gje sæ over og en ska ta tida til hjelp" - Nymo, Randi (Universitetet i Tromsø, 2011)
I dette forskningsarbeidet undersøkes det hvordan markebygdingene, som bor i de samiske markebygder i Nordre Nordland og Sør-Troms ordner seg i hverdagslivet når det gjelder helse- og sykdomsspørsmål. Prosjektet søker å få fram hvilke praksiser og ordninger som eksisterer, hvordan samhandling foregår, og hvordan kultur påvirker ordningene gjennom aktørene. Dutkanbarggus guorahalan movt márkosámegili olbmot Davvi Nordlánddas ja Lulli-Romssas beaivválaččat hálddašit dearvvašvuođa- ja dávdagažaldagaid. Prošeakta geahččala ovdanbuktit olbmuid bargovugiid ja ortnegiid, movt olbmot ovttastallet, ja movt kultuvra váikkuha ortnegiidda. This research work inquires how the woodland parish dwellers, living in the woodland parishes of Northern Nordland County and Southern Troms County, organize their everyday lives with respect to challenges of disease and health matters. The project seeks to detect which practices and arrangements exist, how interaction takes place, and how culture influences the arrangements through the actors.