Adolescents´ lifestyle and bone health. The Tromsø Study, Fit Futures - Winther, Anne (UiT The Arctic University of Norway, 2015)
Paper I of this thesis is as published version not available in Munin, but available in Archives of Osteoporosis 2014;9:185 . The accepted manuscript version of paper I is available in Munin: The Tromso Study: Fit Futures: a study of Norwegian adolescents' lifestyle and bone health. Winther A. et al. Paper III is not available in Munin: Bone mineral density at the hip and its relation to fat mass and lean mass in adolescents. The Tromsø Study, Fit Futures. Winther A. et al. (Manuscript) Med data fra folkehelseundersøkelsen Fit Futures har vi sammenlignet norske ungdommers beintetthet med internasjonale referanseverdier og undersøkt sammenhengen mellom livsstilsfaktorer og beintetthet. Til tross for at Norges eldre er på verdenstoppen når det gjelder beinskjørhet (osteoporose) og beinbrudd, har dagens ungdommer like høy eller høyere beintetthet som jevngamle ungdommer i Europa forøvrig. Fritidsaktiviteter som innebærer intensiv fysisk aktivitet er viktig for å bygge god beinmasse. Fra tidligere er det kjent at også vekt er viktig for å oppnå god beinstyrke. Vi fant at vekt i form av muskulatur bidrar i større grad enn fettvev. Vi fant også en tydelig kjønnsforskjell - gutters skjelett er mer påvirkelig av livsstil enn jenters. De er i større grad avhengige av god muskulatur for å utvikle sterke knokler, mens jentene er mer beskyttet i form av sin høyere, naturlige fettandel. Denne studien er basert på beinmassemålinger, intervju og selvrapporterte data samlet inn i tverrsnittsundersøkelsen Fit Futures, som er en utvidelse av Tromsø undersøkelsen. Vi inviterte alle 1. års elever i de videregående skoler i Tromsø og Balsfjord kommune skoleåret 2010/2011, og 93% av elevene deltok. Tidligere forskning har fokusert på hvordan redusere beintapet i alderdommen. Men knoklenes beskaffenhet når skjelettmodningen avsluttes ved inngangen til 20-årene, er viktig for et godt utgangspunkt når det biologiske beintapet begynner. Kunnskap fra denne studien kan derfor bidra til folkehelseopplysning og til forebyggende strategier ...