Naturen som rekreasjon og heteroseksuell romantikk: En studie av russiske kvinnelige migranters poetiske fortellinger om natur og kjønn - Wara, Tatiana; Munkejord, Mai Camilla (Universitetsforlaget, 2016)
Dette er den aksepterte manusversjonen. Publisert versjon er tilgjengelig her: https://www.idunn.no/nat Denne artikkelen undersøker forbindelser mellom natur og kjønn. Vi analyserer data fra feltarbeid og intervjuer med kvinnelige russiske migranter som har bosatt seg i en liten by i Finnmark sammen med en norsk mannlig partner. I artikkelen bygger vi på nyere antropologiske forståelser av natur, samt studier om hvordan natur/sted, kultur og kjønn gjensidig konstituerer hverandre. Basert på denne litteraturen, samt med inspirasjon fra kroppsfenomenologi (Merleau-Ponty 1994) og feministisk fenomenologi (Ahmed 2004), viser artikkelen hvordan finnmarknaturen gjøres til et meningsfylt kjønnet rom gjennom fortellinger om rekreasjon. Videre viser vi hvordan ulike naturopplevelser og naturpraksiser som migrantene tar del i sammen med sin nye norske partner, skaper og styrker det russisk-norske parforholdet, ikke minst gjennom novise-ekspert metaforen. Artikkelen bidrar således til den antropologiske forståelsen av natur og kjønn gjennom å vise hvordan naturen representerer en arena som (gjen)skaper heteroseksualitet.