Privatarkiv nr 15 : Iver Jåks (1932-2007) - Universitetsbiblioteket i Tromsø (UiT Norges arktiske universitet, 2015)
I sammenheng med den pågående ordning og digitalisering er privatarkivet for tiden ikke tilgjengelig for bruk. Iver Jåks var en av de viktigste samiske kunstnerne i sin samtid. Han var utdannet ved Den Samiske Folkehøgskolen i Karasjok, Statens håndverks- og kunstskole i Oslo, Statens lærerskole i forming på Notodden og Kunstakademiet i København. Jåks hadde adskillige illustrasjons- og utsmykkingsoppdrag. Han designet sølv til Finnmarksbunaden, kirketekstiler, monumentalskulpturer i tre, samt et betongrelieff – Gudenes dans – utenfor de samiske samlinger i Karasjok. Jåks arbeidet med tre, horn, bein og skinn, med akvarell og grafikk, kull- og tusjtegninger. I alt hadde han mer enn 30 separatutstillinger over hele Norden. Han bodde i Karasjok og Tromsø det meste av sin kunstnerkarriere.