Medarbeiderundersøkelsen på Universitetssykehuset Nord-Norge HF (UNN). Et case-studie av hvordan medarbeiderundersøkelsen implementeres på UNN - Nordås-Johansen, Jens (UiT Norges arktiske universitet, 2014)
I denne masteroppgaven har målet vært å se på hvordan medarbeiderundersøkelser benyttes i virksomheter. Medarbeiderundersøkelsen som verktøy er velkjent for mange medarbeidere og ledere, men på hvilken måte den innvirker på deres arbeidshverdag tror jeg de færreste reflekterer over. For å belyse hvordan medarbeiderundersøkelsen er implementert på Universitetssykehuset Nord Norge HF (UNN) har jeg benyttet Human Resources (HR)-avdelingen som case. Utgangspunktet var å studere hvordan UNN implementerer medarbeiderundersøkelsen og hvordan den påvirker organisasjonen. Når man arbeider med mennesker og tiltaksarbeid er det flere aspekter man må være bevisst på. I teoriendelen var jeg derfor innom psykologiske aspektet ved organisasjonsendringer, og i dette tilfellet særlig med tanke på organisasjons- og forbedringsarbeid. Videre var teorier om temaene medarbeiderundersøkelser og implementering til god hjelp for å besvare problemstillingen som lyder som følger: Hvordan implementeres medarbeiderundersøkelsen på UNN HF og hvordan påvirkes resultatene av dette? Datainnsamlingen ble gjennomført via intervju av i alt syv respondenter, både ledere og ansatte. Alle er arbeider ved HR-senteret. Intervjuene og gjennomgangen av litteraturen viste at et bevisst forhold til tiltaksarbeidet er noe av det viktigste når det kommer til medarbeiderundersøkelser. Ofte kan det virke som om man fokuserer for mye på selve gjennomføringen av undersøkelsen. Litteraturen trekker også frem det essensielle i å komme raskt i gang med tiltaksarbeidet etter at kartleggingen er gjennomført (Storch et al. 2010). Oppsummert kan man si at det er viktig å ha en medarbeiderundersøkelse som er utviklet og tilpasset til den organisasjonen den skal inn i, men det er vel så viktig at man har et bevisst forhold til hvordan man skal implementere den. Gilbert (2007) sier det veldig treffende slik: ”Unfortunantly, when employee surveys are poorly designed and implemented, and where there is no follow up action – asis the case for many surveys – they can have ...