Snøhvit-prosjektets innvirkning på det lokale næringsliv. En sammenlignende studie av salgsinntekter og lønnsomhet - Klaussen, Marie (UiT Norges arktiske universitet, 2015)
Det knytter seg ulike forventninger til ringvirkninger i forbindelse med et petroleumsprosjekt. Denne studien belyser hvilke faktiske økonomiske virkninger et petroleumsprosjekt har hatt for næringslivet i vertskommunen. Snøhvit-prosjektet i Hammerfest kommune er valgt da dette er den første petroleumsutbyggingen i Barentshavet, og på mange måter er et unikt prosjekt. Studien besvarer problemstillingen: Hvilken innvirkning har Snøhvit-prosjektet hatt for utviklingen av næringslivet i Hammerfest kommune? Studien skiller seg fra tidligere undersøkelser da fokus ligger på ringvirkninger på næringsnivå, samt at utvikling i lønnsomhet og salgsinntekter benyttes som indikasjon på utvikling i næringslivet. Studien skiller seg videre fra andre studier ved å undersøke ringvirkninger i petroleumsprosjektets utbyggingsfase og driftsfase, og gir svar på hvorvidt det er forskjeller mellom ringvirkningene opplevd i disse to fasene. Problemstillingen er besvart ved hjelp av nøkkeltallsanalyser og t-tester, der utvikling i salgsinntekter og lønnsomhet i næringslivet i Hammerfest sammenlignes med utviklingen i resten av Finnmark. Funnene i studien tyder på at Snøhvit-prosjektet har hatt positiv innvirkning på utviklingen av næringslivet i Hammerfest gjennom økte salgsinntekter i prosjektets to faser. Flere næringer i Hammerfest kan vise til økte inntekter i analyseperioden der utviklingen tyder på ringvirkninger av Snøhvit-prosjektet. Studien fant ingen klare indikasjoner på at prosjektet har hatt innvirkning på lønnsomhetsutviklingen i næringslivet i Hammerfest. Gjennomførte analyser viser likevel signifikant forskjell i gjennomsnittlig avkastningsgrad i noen næringer mellom Hammerfest og Resten av Finnmark. Hvorvidt disse forskjellene skyldes ringvirkninger av Snøhvit-prosjektet er uvisst. Funnene viser at Snøhvit-prosjektet påvirker næringslivet ulikt i utbyggingsfasen og driftsfasen, og at næringer påvirkes i ulikt i disse fasene.