Pionerer i realfag og teknologi - Jensen, Eivind Bråstad; Hald, Morten; Os, vibeke (2015)
Intervjuer med sentrale aktører om den tidlige utvikling av forskning og utdanning ved Universitetet i Tromsø Åpningen av Teknologibygget ved UiT Norges Arktiske Universitet i 2015 er en milepæl for utviklingen av høyere utdanning og forskning innen realfag og teknologi i Norge. I den anledning synes vi det kan være grunn til å reflektere litt omkring oppstarten og utviklingen av disse viktige fagfelt i Tromsø. Vi utgir derfor et knippe med intervjuer av noen pionerer innenfor de viktigste disiplinene; biologi, fysikk, geologi, informatikk, kjemi, matematikk og ingeniørfag. Disse intervjuene er ikke ment å gi en representativ og balansert historiefremstilling, men er snarere en personlig vurdering av utviklingen under universitetets barndom tidlig/midten av 1970-tallet. Seks av intervjuene ble utført av førsteamanuensis Eivind Bråstad Jensen som en del av et større intervjuprosjekt ved UiT. Dette prosjektet er basert på en ide som professor Narve Fulsås lanserte i forbindelse med universitetets 40- årsmarkering i 2008. Han mente at det ville være verdifullt å intervjue et utvalg av de som var mest toneangivende i institusjonens første år før det var for sent. Tanken ble støttet av universitetsledelsen. Underveis i dette arbeidet ble det klart at Høgskolen i Tromsø ville bli fusjonert med universitetet. Høgskolens ledelse støttet derfor Bråstad Jensens forslag om også å invitere noen av veteranene fra Høgskolen til intervju. I tillegg har Morten Hald supplert med fire intervjuer slik at alle institutt, samt administrative ledd, ved NT-fakultetet ble dekket.