"Industrikonge" og "landssviker". Historiebruk og historieglemsel på Melbu - Dahl, Magnus (UiT Norges arktiske universitet, 2015)
Det er særlig en periode og en mann som står sterkt i Melbus lokalhistorie. På slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet, skjedde det en rivende utvikling på det lille handelstedet. Christian Frederiksen blir betraktet som mannen som nærmest egenhendig omskapte Melbu fra å være et lite handelsted til å bli et industrielt næringslivssentrum i Nord-Norge. Hans visjonære stil og iboende gründerånd, har blitt gjenstand for beundring og aktelse i både samtid og nåtid. Dette har skrevet Fredriksen inn i historiebøkene, og gjort hans historie til et bruksobjekt for ulike aktører i lokalsamfunnet i moderne tid.Denne masteroppgaven ser på hvordan historien til industrigründeren Christian Frederiksen har blitt brukt i nærmiljøprosjekter, på Melbu i Vesterålen. Hvilke typer historiebruk finner man uttrykk for i disse prosjektene? Samtidig retter oppgaven lys mot sønnen Gunnar Frederiksen, som i samarbeid med den tyske okkupasjonsmakta bygget opp en moderne og lønnsom frostfiletfabrikk på Melbu. Gunnar ble etter krigen kjent som en «landssviker av virkelig stort format i Nord-Norge.» Hvordan har denne historien blitt formidlet i lokalsamfunnet? Til sist drøfter oppgaven hvilket potensial lokalhistorie generelt har i skolen, men også hvordan Melbus lokalhistorie kan brukes som inngang til store historiske hendelser.