Omsorg som psykisk helsetiltak i arbeid med enslige mindreårige flyktninger bosatt i kommunalt bofellesskap - Aasen, Marianne (UiT Norges arktiske universitet, 2015)
Sammendrag: Bakgrunn: Formålet med studiet er å undersøke omsorg som psykisk helsetiltak i arbeid med enslige mindreårige flyktninger bosatt i kommunalt bofellesskap. Hensikten er å bidra med økt forståelse og kunnskap om enslige mindreårige flyktningers oppfølging i bofellesskap etter bosetting sett ut fra et omsorgsperspektiv med fokus på psykisk helse. Problemstilling: Hva påvirker ansatte i sine valg av omsorgstiltak i arbeid med ungdommer bosatt i enslig mindreårig bofellesskap sett i sammenheng med psykisk helsetiltak? Teori: Tidligere forskning på omsorg og psykisk helse blant enslige mindreårige flyktninger, samt hvordan diskurser berører forskning på tema. Teorier på psykisk helse innenfor en kulturell ramme, resiliens, traumeforståelse, profesjonell omsorg og metoden traumebevisst omsorg av Howard Bath (2008). Metode: Studien har en fenomenologisk tilnærming ved bruk av kvalitativ metode. Utvalget består av tre ansatte fra et kommunalt bofellesskap i nord- Norge. Forsker benyttet forskningsintervju og intervjuguide. Intervjuene ble analysert ved hjelp av Malteruds analysemetode systemisk tekstkondensering (2011). Funn: Studien viser flere påvirkningsfaktorer til de ansattes valg av omsorgstiltak sett i sammenheng med psykisk helse. Heriblant fire kategorier, hver med to eller flere subgrupper. Miljøarbeiders syn på enslige mindreårige flyktninger og deres behov Kommunikasjon som styrende i vurdering av omsorgsbehov hos ungdommene. Fokus på psykisk helse i miljøgruppen, og synlig samarbeid i miljøgruppen. Konklusjon: Funn i studien min viser at selv om omsorgstiltak er høyt prioritert i av de ansatte er det et todelt skille mellom omsorgstiltak og psykisk helsetiltak i bofellesskapet. Årsaken til det kan forståes på bakgrunn av påliggende diskurser om hvem de enslige mindreårige flyktningene er og hva deres behov er, men også grunnet den nåværende kompetansen omkring psykisk helse i et flerkulturelt perspektiv og hva som kan gjøres av psykisk helsetiltak innen lavterskel tilbud. Nøkkelord: enslig ...