Etterkontroll av kvinner med svangerskapsdiabetes – blir retningslinjene fulgt? - Endresen, Johannes Hammer; Ilstad, Daniel Olaussen (UiT Norges arktiske universitet, 2015)
Formål: Kvinner med gjennomgått svangerskapsdiabetes har en betydelig økt risiko for utvikling av type 2-diabetes senere i livet. Norske retningslinjer sier at disse kvinnene skal bli etterundersøkt med tanke på diabetes 6-12 uker etter fødsel for å se om de har utviklet en manifest diabetes (1). Dette presiseres også i epikrisene fra diabetespoliklinikken ved Nordlandssykehuset. Denne etterkontrollen skal gjøres hos fastlegene. Vi ønsket å undersøke om dette ble gjennomført. Metode: Postsekretærene ved diabetespoliklinikken utarbeidet en liste over alle kvinner som hadde vært innom poliklinikken grunnet svangerskapsdiabetes i 2012, 2013 og 2014. I undersøkelsen inkluderte vi de kvinnene som bodde i Bodø og kommunene i nærheten av Bodø. Dette for at det skulle være lettere for dem å møte opp. Det ble likevel en del som ikke møtte til vår studie, og data fra disse ble innsamlet ved at vår veileder ringte deres fastleger angående opplysninger om de hadde fått utført etterkontroll. Resultat: 35 % (KI 95 % 0.19-0.51) av kvinnene vi undersøkte hadde gjennomført etterkontroll i henhold til gjeldende retningslinjer, etter avsluttet behandling ved diabetespoliklinikken. Av de som hadde gjennomført etterkontroll, hadde 83 % (95 % KI 0.62-1.04) (10 av 12) fått utført HbA1c. De resterende hadde utført oral glukosetoleransetest (OGTT). Ingen av kvinnene vi undersøkte hadde utviklet manifest diabetes. Konklusjon: Basert på vår studie ser vi at nesten 2/3 av de kvinnene vi har undersøkt, ikke fikk utført etterkontroll. Alle fastlegene som utførte etterkontroll, gjorde det i henhold til gjeldende retningslinjer.