Analyse av mesozoiske forkastninger og asymmetriske landskap i et profil over Lofotryggen ved Leknes, Vestvågøy. Implikasjoner for dannelsen av roterte forkastningsblokker, riftrelaterte bassenger og nedforkastningen av Leknesgruppen - Haraldsvik, Kristian Liland (UiT Norges arktiske universitet, 2015)
Dette studiet fokuserer på asymmetriske landskap og deres relasjon til sprø forkastninger, bassenger og roterte forkastningsblokker i et profil over Lofotryggen ved Leknes. Det anvendte datasettet består av sammensatte data fra feltarbeid og landskapsobservasjoner, batymatriske kart og seismiske profiler fra kontinentalsokkelen i Lofoten og Vesterålen. Lofotryggen er definert av to prominente NØ-SV strykende grenseforkastninger som avgrenser ryggen fra de mesozoiske bassengene, Vestfjordbassenget og Ribbebassenget, i henholdsvis sørøst og nordvest. Disse forkastningene nedforkaster sedimentære enheter av i hovedsak kritt alder med opp til 7km, og kan videre kobles til dype detasjementer og roterte forkastningsblokker i både Vestfjord- og Ribbebassenget. Til tross for at disse bassengene opptrer ca. 2-4km fra Lofotryggen har en rekke forkastninger og bruddsoner som avgrenser asymmetriske horst-graben strukturer i form av roterte forkastningsblokker blitt observert internt på Lofotryggen, ved Vestvågøya. Lignende forkastningskonfigurasjon har også blitt observert på batymetriske kart, som kobler forkastningene på sokkelen til Lofotryggen, hvor de også ser ut til å kontrollere det sen kenozoiske landskapet. På bakgrunn av dette kan mindre mesozoiske riftbassenger og avgrensende normalforkastninger, lik de tidligere dokumenterte forekomstene på Andøya og i Sortlandsundet, være reell også i Lofoten. Data fra dette arbeidet underbygger denne tolkningen og øker videre forståelse for dannelsen av horst-interne tektoniske bassenger og relaterte forkastningsblokker.