Sentrums press mot periferien. En studie av lokalt handlingsrom i mineralutvinningssaker sett i lys av to beslutningsprosesser - Syvertsen, Marianne Lund (UiT Norges arktiske universitet, 2015)
Denne masteroppgaven undersøker grad av lokalt handlingsrom når det gjelder mineralsaker. Utgangspunktet er at statens mineralsatsing legger et press på kommunene for å godkjenne gruvedrift. Spesifikt blir det foretatt en sammenlikning av beslutningsprosessene i Kvalsund og Kautokeino som omhandlet to konkrete planforslag om gruvedrift. I den førstnevnte kommunen har gruveselskapet Nussir ASA et ønske om oppstart av gruvedrift på Nussir og i Ulveryggen, mens i den sistnevnte kommunen ønsker gruveselskapet Arctic Gold AB gruvevirksomhet i Bidjovagge. Resultatet av beslutningsprosessen var at Kvalsund godkjente oppstart av gruvedrift, mens i Kautokeino stanset prosessen på et tidligere stadium. Samhandlingen mellom sentrum og periferi er den sentrale teorien. For å forklare dette ulike utfallet blir det med utgangspunkt i teori om samhandlingen mellom sentrum og periferi, og tidligere forskning undersøkt hvorvidt de opplevde ulik grad av press. I tillegg blir det drøftet hvorvidt ulike resurser ble mobilisert og grad av mobilisering. Til slutt undersøkes forholdet mellom politikk og administrasjon for å se hvilken grad kommuneadministrasjonen i den enkelte kommune har hatt innflytelse på beslutningen. Hovedfunnet er at grad av handlingsrom varierer mellom kommunene.