Mobilitet, translokalitet og stedstilhørighet; en studie av stedsopplevelser blant tilflyttere i Midt-Troms. - Granberg, Maiken Skjørestad (UiT Norges arktiske universitet, 2015)
I denne studien utforsker jeg hvordan utenlandske tilflyttere i Midt-Troms navigerer mellom sitt nåværende bosted og andre steder som de har kontakt med for å skape tilhørighet og trivsel i hverdagslivet. Det er en kvalitativ studie som er primært basert på elleve intervjuer med tilflyttere fra flere land. Fokus for studien er å se på utenlandske tilflytteres stedsopplevelser, og hvordan de opplever å bosette seg i Midt-Troms. Jeg har sett på hvordan tilhørighet til det nye bostedet oppleves og skapes, men også hvordan tilhørighet til andre steder opprettholdes. Studien ønsker å stille spørsmålstegn ved ideen om flytteprosesser som ren forflytning, og se på hvordan mobilitet fortsetter å være en del av tilflytterenes liv. Med et relasjonelt stedsperspektiv, translokalitet og stedstilhørighet som inntak, har jeg forsøkt å se på hvordan tilflyttere lever på flere steder som følge av deres translokale nettverk og praksiser. Og jeg har sett på hvordan tilhørighet oppleves for mennesker som er mobile.