Effekter av embryonal stressbelastning på utvikling av smoltegenskaper hos Atlantisk laks (Salmo salar) - Gustavsen, Lone Ally Sarita Karlsen (UiT The Arctic University of Norway, 2015)
I følge Havforskningsinstituttets risikovurdering for norsk fiskeoppdrett 2013 dør nesten 20 % av all smolt som blir satt ut i havet i Norge i perioden fram til slaktemoden størrelse. Dette representerer store tap av verdier for havbruk industrien. Hensikten med mitt forsøk var derfor å studere hvorvidt kulde- og håndteringsstress påført i en tidlig fase (på egg- og plommesekkstadium) hadde en effekt på HPI-aksens integritet og derved på utviklingen av smoltegenskaper hos Atlantisk laks. HPI-aksen er en viktig mekanisme under smoltifisering av Atlantisk laks, om HPI-aksen er dysfunksjonell kan dette resultere i dårlig smoltkvalitet og i fall høy dødelighet og dårlig dyrevelferd. Dette ble gjort ved å måle plasmanivå av kortisol og utvikling av Na+/K+-ATPase-aktivitet (NKA) i gjellene under smoltifisering av Atlantisk laks fra AquaGen-stammen. I tillegg ble det gjort en vurdering av hypoosmoregulatorisk kapasitet gjennom målinger av plasma-klorid og plasma-osmolaritet hos fisk som ble regelmessig eksponert til standard sjøvannstester under smoltifiseringsfasen. Jeg fant ut at tidlig stress (i embryogenesen) kan påvirke den temporale utviklingen av NKA og kortisol under smoltifisering hos Atlantisk laks, og at dette kunne være av epigenetisk karakter. Jeg kunne imidlertid ikke avsløre noen positiv sammenheng mellom kortisol og NKA eller noen åpenbare effekter av stressbehandlingene på utviklingen av sjøvannstoleranse gjennom forsøket.