Friluftsliv og snøscooterkjøring blant ungdom i Finnmark - Johnsen, Karl Atle (UiT The Arctic University of Norway, 2015)
Våren 2014 gjennomførte Ungdata en landsomfattende undersøkelse på de videregående skolene. I tillegg til det ordinære spørreskjemaet fikk elevene i Finnmark spørsmål som var tilpasset fylket. Denne masteroppgaven kartlegger ungdommenes deltakelse på friluftsliv og snøscooterkjøring i Finnmark, og resultatene er sammenlignet med tidligere landsomfattende undersøkelser. Ungdom som eier egen snøscooter deltar mer på friluftslivsaktiviteter sammenlignet med ungdom som ikke eier egen snøscooter. Selv om dette var et oppsiktsvekkende resultat viser det seg at ungdom som ikke eier egen snøscooter i Finnmark - stort sett - i like stor grad driver med friluftsliv sammenlignet med ungdom i resten av landet. Det viser seg at de tradisjonsrike turaktivitetene, som gåturer og skiturer i fjell, skog og mark, er de friluftslivsaktivitetene som ungdom i Finnmark deltar mest på. Utover disse aktivitetene sier ungdommen at de deltar mye på bærplukking og alle former for fiske, og da spesielt isfiske. Snowboard, slalomski eller twintip, samt sykkelturer i terrenget, viser seg som populære livsstilaktiviteter. Høstingsaktivitetene egg– og/eller soppsanking og jakt med våpen, samt livsstilaktivitetene hundekjøring, kano og kajakkpadling, klatring og kiting, viser lav deltakelsen blant ungdom i Finnmark. Tidligere undersøkelser på området antyder at aktivitetsmønsteret er i endring mot mer fartsfylte og nye aktiviteter. Mine funn bekrefter dette langt på vei, men viser også at dette ikke har senket deltakingen på mange av de tradisjonelle aktivitetene. Mange ungdommer er eiere av egen snøscooter, og deltar på ulike snøscooteraktiviteter. Det viser seg at de fleste kjører snøscooter alene, eller sammen med venner. Løypenettet brukes mye, og isfiske er en populær aktivitet på snøscooterturene. Stor deltakelse har også snøscooterkjøring knyttet til frakt av varer, ved eller lignende til hytta. Færre sier de deltar på snøscooterkjøring knyttet til reindrifta, konkurransekjøring og guidede-turer. Mange av ungdommene som driver med ...