På vei ut eller inn? En studie av aktivitetsmønster, aktivitetsnivå og fysisk form blant 6, 9 og 15 åringer i 4 samiske majoritetskommuner i Finnmark - Johansen, Svenn (UiT The Arctic University of Norway, 2015)
Sammendrag På vei ut eller inn? En studie av aktivitetsmønster, aktivitetsnivå og fysisk form blant 6, 9 og 15 åringer i 4 samiske majoritetskommuner i Finnmark. Mål med studiet: Formålet med studien var å fremskaffe kunnskap om det fysiske aktivitetsnivået, aktivitetsmønster, organisasjonsgrad, skolevei og BMI-verdier til barn og unge i samiske majoritetskommuner. Gruppen som ble undersøkt var 6-, 9- og 15- åringer i Kautokeino, Karasjok, Tana og Porsanger og variabler som ble vektlagt var kjønn og aldersgrupper. Metode(r): Det ble gjennomført en tverrsnittsundersøkelse som ved hjelp av akselerometer registrerte den fysiske aktiviteten blant elevene. Spørreskjema ble benyttet til å kartlegge aktivitetsmønster, organisasjonsgrad, skolevei og BMI-verdier. Det var 180 elever som deltok, noe som tilsvarer 43,5% av populasjonen. De viktigste funnene: Blant 6- åringene var det 82 prosent av elevene som tilfredsstilte Helsedirektoratets anbefaling om fysisk aktivitet, mens registreringen av fysisk aktivitet for 9- og 15-åingene viste at henholdsvis 66 prosent og 40 prosent tilfredsstilte anbefalingen. Det viste seg å være signifikant sammenheng mellom økt alder og synkende fysisk aktivitet. Videre viste studien at det var en signifikant kjønnsforskjell i fysisk aktivitetsnivå. Gutter var mer aktive enn jenter. Hele 70 prosent av elevene svarte at de var medlem av idrettslag. Organisasjonsgraden var lik både for gutter og jenter. En liten andel av elevene, 22 prosent, hadde en aktiv skolevei. Videre avdekket BMI-verdiene at 8 prosent av elevene var undervektige, 70 prosent normalvektig, 17 prosent overvektig og 6 prosent var tilknyttet kategorien fedme. Sammenlignet med landsbasis er verdiene forholdsvis like for de samiske områdene og resten av landet. Med tanke på aktivitetsmønster er det fotball, løping, langrenn og svømming som er de største tradisjonelle aktivitetene. Blant friluftsaktivitetene er fotturer, skiturer, isfiske og bærplukking de største aktivitetene. Disse aktivitetene er også størst i deltakelse på ...