«Å være med på noe». En studie av motivasjon og fellesskap i Buktafestivalen - Alexandersen, Hilde (UiT Norges arktiske universitet, 2015)
Denne avhandlingen er et resultat av mitt masterprosjekt i sosialantropologi som ble påbegynt våren 2014. Prosjektet tar for seg Buktafestivalen, en musikkfestival i Tromsø som jeg selv var aktiv i, i løpet av feltarbeidet. Hensikten med prosjektet var å se på hvordan organisasjonen til Buktafestivalen fungerte internt, og hvordan folk i organisasjonen forholdt seg til de økonomiske vilkår i norsk og internasjonal festivalbransje. Det viste seg imidlertid vanskelig å se på hvordan en festival med solid økonomi forholdt seg til trange tider. Fokuset ble flyttet helt over til hvordan organisasjonen fungerte og hvordan folk i organisasjonen forholdt seg til hverandre. Avhandlingen tar utgangspunkt i to ”brudd” som fant sted i løpet av feltarbeidet. I dette begrepet legger jeg at noe uventet og uvanlig skjedde i sosial integrasjon. ”Bruddene” handlet om negative og avvisende reaksjoner til spørsmål om honorar og betaling. ”Bruddene” viste at det var vanskelig å snakke om, og begrepsfeste individuell motivasjon knyttet til fellesskapsprosjekter. Gjennom begrepet om økonomiske sfærer redegjør jeg for hvordan ulike aktiviteter i Buktafestivalen er drevet av ulike motiver og av ulike behov. Ulike deler av organisasjonen forholder seg til forskjellige aspekter ved festivaldriften. Jeg viser at det foregår ikke- monetære transaksjoner som anses som viktigere og mer verdifulle enn rent økonomiske transaksjoner. Å arrangere festival handler på mange måter om å skape fellesskap og fellesskapsopplevelser. I organisasjonen til Buktafestivalen skapes fellesskapsfølelse gjennom å reise på turer sammen og under selve gjennomføringen av festivalen. Det gir mening å snakke om communitas i forbindelse med disse arrangementene da strukturen i organisasjonen utjevnes og det skapes sterke følelser knyttet til fellesskap og samhold i en egalitær kontekst. Opprettholdelsen av festivalen blir et mål i seg selv, men å snakke om hvorfor det er sånn er vanskelig. Det nærmeste man kommer er å henvise til at det er snakk om mektige følelser og ...