Kan Multidimensional Anxiety Scale for Children (MASC) og Beck Depression Inventory-II (BDI-II) predikere emosjonelle lidelser hos norske ungdommer i poliklinisk behandling? - Skogly, Stine Marie (UiT Norges arktiske universitet, 2015)
Multidimensional Anxiety Scale for Childern (MASC) og Beck Depression Inventory-II (BDI-II) er to veldokumenterte screeningskjema for henholdsvis angst og depresjon. Vi vet relativt lite om deres diagnostiske prediksjonsevner for norske ungdommer i poliklinisk behandling, og denne studien har som hovedformål å gi mer kunnskap på dette området. Data fra 57 ungdommer (14–18 år, 91.2% jenter) ved fire psykiatriske poliklinikker i Nord-Norge, ble analysert ved bruk av receiver operating characteristic (ROC). Konsensusdiagnose ble brukt som gullstandard og på bakgrunn av det ble pasientene delt inn i to grupper: angst (n = 12) og depresjon (n = 22). MASC og BDI-II skårer ble så sammenlignet med konsensusdiagnose og area under the curve (AUC) regnet ut. AUC for MASC totalskåre (angst vs. ikke-angst) var .58 med cut off skåre >50.5, det ga sensitivitet på 83% og spesifisitet på 36%. AUC for MASC ADI skåre (angst vs. ikke-angst) var .61 med cut off skåre >13.5, som ga sensitivitet på 92% og spesifisitet på 29%. AUC for BDI-II totalskåre (deprimert vs. ikke-deprimert) var .69 med cut off >26.5, og det ga sensitivitet på 86% og spesifisitet på 54%. Resultatene fra denne studien viser at verken MASC eller BDI-II er gode nok skjema for å predikere emosjonelle lidelser hos norske ungdommer i poliklinisk behandling.