Undersøkelse av ustabilt fjellparti ved Adjet, Storfjord, Troms. Betydningen av ulike kategorier av glideplan i berggrunnen og mekanismer for utglidning - Bakkhaug, Iselin (UiT Norges arktiske universitet, 2015)
Strukturelle element i berggrunnen kan ha stor betydning for utvikling av ustabile fjellparti og fjellskred. I dette studiet vil det fokuseres på hvilken rolle strukturelle element i berggrunnen har hatt å si for skredhendelsene og deformasjonen i området og hvordan disse har preget det geologiske bildet. Det ustabile fjellpartiet er lokalisert på fjellet Adjet ved tettstedet Skibotn i Storfjord kommune, Troms. Skredområdet er lokalisert langs den sørvestlige siden av fjellryggen og representerer dalsidene av en breerodert dal. Berggrunnen er del av det kaledonske Kåfjorddekket og består hovedsakelig av glimmerskifer. Berggrunnen består av duktile (kaledonske) og sprø (post-kaledonske) sprekker og forkastninger. Hovedtrenden til de postkaledonske strukturene er NV-SØ og NØ-SV og disse synes å ha kontrollert lokaliseringen av det ustabile fjellpartiet. Det ustabile fjellpartiet i nordvest består av store mektigheter med løst materiale, som antyder tidligere skredaktivitet. Skredhendelsene styres av hovedsakelig planutglidninger langs preeksisterende postkaledonske sprekker i berggrunnen, men glidning langs foldeflanke og foliasjon er også styrende mekanismer. I sørøst preges fjellsiden av store delvis utraste berggrunnsblokker som antyder pågående eller stabilisert deformasjon. Dette området preges av et mer komplekst deformasjonsmønster der glideplanet trolig er dannet ved progressiv svikt av individuelle steinbroer mellom flere interne glideplan som med tiden danner et skjærplan/glideplan. Sprekker og forkastninger som avgrenser skredet på Adjet sammenfaller med strøket til mesozoiske forkastninger på land og på sokkelen utenfor Nord-Norge. Dette antyder at Skredet ved Adjet er styrt av reaktivering langs disse sprekkesettene.