Studie av bunnforhold og forekomst og tetthet av utvalgte fisk og pigghuder - Evaluering av undervannsfilming som metode - Wiesener, Jørgen (UiT Norges arktiske universitet, 2015)
Undervannsvideo er en metode for beregning av forekomst av marine dyr og kartlegging av bunnsubstrat og algedekke. Metoden har vært sammenlignet med andre metoder som dykking og bunntrål (Spencer et al. 2005). I dette studiet ble det gjort en evaluering av undervannsfilm som metode for undersøkelse av forekomst og tetthet av utvalgte fisk og pigghuder, og kartlegging av bunnforhold på grunt vann. Det ble også undersøkt om torsk (Gadus morhua) og flyndre viste en fluktrespons ved kamerariggens nærvær. Totalt syv lokaliteter fordelt på de to Nord-Norske fjordene Porsangerfjorden og Balsfjorden ble studert fra 1 meter til 35 meter dyp. Dette er et dybdeintervall som er antatt å være et viktig oppvekstområde for flere fiskearter (Pedersen pers. med.). På grunt vann (< 50 m) i kystnære områder kan man ofte ikke bruke bunntrål fordi bunnen er for kupert. Her er undervannsvideo et godt alternativ for undersøkelse av forekomst og tetthet av marine arter.