Dødsårsak, meningsskaping og komplisert sorg - Myrseth, Cecilie Terese; Veimæl, Lill-Tove (UiT Norges arktiske universitet, 2015)
Sammendrag Denne hovedoppgaven har som formål å undersøke om dødsårsak spiller inn i utvikling av komplisert sorg og om dødsårsak påvirker prosessen med å skape en mening av dødsfallet. Oppgaven er basert på data fra en større studie om komplisert sorg;”sorg og selvbilde”, gjennomført av Jens Thimm ved Norges Arktiske Universitet i Tromsø. Deltakerne i studien ble spurt om sorg, personlighet og psykisk helse, for så å bli kategorisert inn i ulike grupper ut fra dødsårsak til personen de hadde mistet. I denne oppgaven har vi delt deltakerne inn i tre grupper som er; ”naturlig forventet”, ”naturlig plutselig” og ”unaturlig”. Det ble benyttet tre måleinstrumenter. Den første er ICG, som måler maladaptive symptomer etter et tap. Den andre er ISLES, som måler i hvilken grad en stressende hendelse har blitt en for sentral del i en persons identitet og livshistorie. Den tredje er CES som måler om den stressende hendelsen har blitt en for sentral del i en persons identitet og livshistorie. I hovedoppgaven stiller vi tre hovedspørsmål: (1) er dødsårsak relatert til komplisert sorg, (2) er dødsårsak relatert til problemer med meningsskaping og (3) er meningsskaping en medierende faktor mellom dødsårsak og komplisert sorg. På tross av få signifikante funn, ser vi en tendens som antyder en sammenheng mellom dødsårsak og komplisert sorg. Tendensen sier også at meningsskaping kan fungere som en medierende faktor mellom dødsårsak og komplisert sorg. Nøkkelord: komplisert sorg, dødsårsak, meningsskaping, CES, ICG, ISLES