Tromsø biblioteks utvikling sett i lys av nasjonale og nordiske forhold. Et historisk-institusjonelt perspektiv - Storvik, Kirsten Fausa (UiT Norges arktiske universitet, 2014)
Ved å se på situasjonen i Sverige, Danmark og Finland synliggjøres forklaringen på hvorfor norske bibliotek har sakket akterut i etterkrigstida. Dette gjøres for bedre forståelse av Tromsø biblioteks utvikling. Forklaringsfaktorene for bibliotekutviklingen på 1900-tallet kommer tydeligere fram ved å ta i bruk institusjonell teori. Gjennom ekvilibrium-modellen kommer det som er karakteristisk for norske forhold klart fram. Den historisk dynamiske modellen passer bedre for de nordiske landene. Det er likevel viktig å ta i bruk begge modellene i alle tilfeller få belyse ulike aspekter ved utviklingen. Resultatet viser at institusjonelle entreprenører og lokale forhold har vært avgjørende for Tromsø bibliotek. Utviklingen til Tromsø bibliotek sammenfaller kun delvis med nasjonale forhold og i mindre grad med nordiske.