Arkiv til folket. Arkivformidling ved Statsarkivet i Tromsø - Walsø, Vilde Christoffersen (UiT Norges arktiske universitet, 2014)
I denne masteroppgaven tar jeg for meg arkivinstitusjoners formidlingsarbeid. Målet er å undersøke hvorfor arkivinstitusjoner driver med arkivformidling, hvilke formidlingsformer og midler de bruker i dette arbeidet, og hvem som er formidlingens målgrupper. Oppgavens analyse er basert på litteratur om arkivformidling, og mine erfaringer med formidlingsaktiviteter fra feltarbeid ved Statsarkivet i Tromsø. Dette gjør at analysen hovedsakelig omhandler diskusjon om arkivformidlingen ved denne arkivinstitusjonen. Oppgavens hovedfunn er at Statsarkivet i Tromsøs motivasjonen for å drive med arkivformidling er å spre arkivkunnskap, stimulere til arkivbruk og sikre framtidig overlevering av privatarkiver. Formidlingsformene og midlene i dette arbeidet er spredning av arkivkataloger og arkivmateriale på internett, i tillegg til arkivbevisstgjøring, veiledning og casebasert veiledning gjennom tilstelninger i arkivlokalene. Formidlingens målgrupper er både personer som allerede er arkivbrukere, og folk som ikke har kunnskap om eller erfaring med arkiv.