Tilleggsfôring av rein i Norge og konsekvensene dette har for naturmiljøet - Nilsen, Jens Olaf Øverli (UiT Norges arktiske universitet, 2014)
Reindriften i Norge praktiserer tilleggsfôring av rein på utmarksbeite i stadig større grad. Fôringen skjer i all hovedsak på vinterbeite, under flytting og i kalvingsperioden. Praksisen med å tilleggsfôre rein på utmarksbeite kan potensielt introdusere nye svartelistede plantearter i beiteområdene. I Norge brukes det mest fôr i form av surfôr pakket i rundballer, men også tørrhøy og pellets forekommer. Et mål var å finne ut om fôret (rundballene) potensielt kunne inneholde spiringsdyktige frø ble det gjennomført frøspiringsforsøk i Klimalaboratoriet ved Universitetet i Tromsø. Resultatet viste at spiringsdyktige frø forekommer i fôret. Et annet mål var å undersøke om fôring endrer artsinventaret i naturlig vegetasjon, hvilke arter som forekommer og i hvilken grad det forekommer svartelistede arter. For å kartlegge dette, ble det utført registreringer innenfor og utenfor tre innhengninger som brukes til fôring på vinteren. I alle innhegningene ble det foretatt registreringer av plantearter og estimerte prosentvis dekning av hver art som ble funnet. Ingen svartelistede plantearter ble funnet i innhegningene. Som konklusjon slås det fast at det forekommer spredning av spiringsdyktige frø, men kan vi anta at abiotiske og biotiske faktorer er med på å begrense at frø i fôret spirer og etablerer seg i utmarksbeitet.