Mellomleders roller i planlagte endringer - Skarhol, Solveig Elisabeth; Amundsen, Lill Tove (UiT Norges arktiske universitet, 2014)
Oppgaven er avsluttende del av Master i Strategisk ledelse og Økonomi ved Universitet i Tromsø, Norges Arktiske universitet (UiT). Studiet utgjør 90 studiepoeng, hvorav denne masteroppgaven står for 30 av disse. I denne oppgaven beskriver vi mellomleders roller i planlagte endringer. Målet vårt med oppgaven er å belyse roller mellomledere har i implementering av planlagte strategiske endringer. Hovedtrekkene viser at mellomleder hadde flere roller i organisasjonsendringen «en organisasjon- to organisasjonsnummer» i Troms Kraft. Det var en kompleks og utfordrende oppgave, de har hatt ansvaret for å få implementert endringen samtidig som de går inn og ut av ulike roller for å få implementert endringen. De tilpasser egen rolle, de oversetter endringen og har ansvar for å kommunisere den planlagte endringen til medarbeidere, samtidig skal de opprettholde daglig drift og ha fokus på å implementere endringen samtidig. Selv om mellomlederrollen blir beskrevet som viktig i ledelseslitteraturen har den blitt relativt lite forsket på. Vi har brukt teori om organisasjon, endring og ledelse som grunnlag for å analysere intervjuene av respondentene. Gjennom denne oppgaven ønsker vi å bidra til å sette søkelyset på mellomlederrollen. Vi ønsker å gi et empirisk bilde av mellomledernes roller ved implementering av endring. Søkeord: mellomleder, roller, endring, implementering