Infectious pancreatic necrosis virus (IPNV) - Persistent infections, virulence and antiviral defence - Julin, Kjersti (UiT The Arctic University of Norway, 2015)
The papers of this thesis are not available in Munin: I. K. Julin, S. Mennen, A.-I. Sommer: ‘Study of virulence in field isolates of infectious pancreatic necrosis virus obtained from the northern part of Norway’. Journal of Fish Diseases, 2013, 36(2):89-102. Available at http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2761.2012.01423.x II. K. Julin., L.-H. Johansen, A.-I. Sommer: ‘Reference genes evaluated for use in infectious pancreatic necrosis virus real-time RT-qPCR assay applied during different stages of an infection’. Journal of Virological Methods, 2009, 162: 30–39. Available at http://dx.doi.org/10.1016/j.jviromet.2009.07.003 III. K. Julin, L-H. Johansen, A.-I. Sommer, J. B. Jørgensen: ‘Persistent infections with infectious pancreatic necrosis virus (IPNV) of different virulence in Atlantic salmon Salmo salar L’. Journal of Fish Diseases. Available at http://dx.doi.org/10.1111/jfd.12317 (early view). Infeksiøs pankreas nekrose (IPN) er en fiskesykdom som rammer mange fiskeslag over store deler av verden. Det har store økonomiske konsekvenser for norsk lakseoppdrettsnæring. Infeksiøs pankreas nekrose var først kjent som en sykdom i yngel, men i de siste 10 til 20 årene har det vært et like stort problem i post-smolt. Antall utbrudd varierer fra år til år, der 2009 ble registrert som et år med flest utbrudd. Samme år introduserte avlsselskapet AquaGen QTL-rogn. Denne fisken var svært motstandsdyktig mot IPN. Sykdomsproblemene forsvant i de anleggene som benyttet seg av IPN-QTL-rogn, noe som gjenspeiler seg i at det har vært en drastisk nedgang i antall rapporterte sykdomsutbrudd i norsk lakseoppdrettsnæring. Resultatet av et IPN utbrudd varierer mye, alt fra lav til høy dødelighet. Mye av denne variasjonen er knyttet til de forskjellige virusisolaters sykdomsfremkallende (virulens) egenskaper. Denne avhandlingen beskriver hvordan molekylære forskjeller i feltisolater er med på å gi virusene forskjellige virulensegenskaper. Ved å samle inn feltisolater, bestemme nukleotidsekvensen til deler av VP2-genet til de ...