Urinsyre som adjuvans i fiskevaksiner - Langhelle, Bjarte (UiT The Arctic University of Norway, 2013)
Vaksinering av fisk er ansett som den sikreste og mest kostnadseffektive strategien for å forebygge smittsomme sykdommer. Dagens vaksiner er dessverre lite effektive mot intracellulære patogener og kan være gjenstand for bivirkninger av ulik grad. Det er derfor nødvendig å utvikle nye og bedre vaksiner. En måte å gjøre dette på, er å prøve ut nye adjuvanser med potensial til å øke immunogeniteten til et antigen. Urinsyre (US) er en liten organisk heterosyklisk komponent som kan være både i løselig og fast (krystallisk) form. Forsøk gjort på pattedyr har vist at US og MSU innehar immunologiske adjuvansegenskaper. I dette arbeidet har US og MSU blitt utforsket som alternative adjuvanser i fiskevaksiner til atlantisk laks (Salmo salar L.).