Grensestasjon nord, Sør-Varanger kommune. Konsekvensutredning, deltema naturmiljø - Jacobsen, Karl Otto; Bjerke, Jarle Werner; Strann, Karl Birger; Frivoll, Vigdis Irene (Norsk institutt for naturforskning Tromsø, 2013)
Multiconsult er engasjert av Forsvarsbygg til å gjennomføre en konsekvensutredning i forbin-delse med planene om å bygge en ny grensestasjon sør for Ulveskardet mellom Storskog og Jarfjordbotn i Sør-Varanger kommune. Norsk institutt for naturforskning (NINA) fikk som under-leverandør til Multiconsult i oppgave å vurdere konsekvensene av dette tiltaket på naturmiljøet (fauna og vegetasjon). Området er lite påvirket av direkte inngrep, samtidig som det har intakte landskapsformasjoner. Vegetasjonen innenfor området er typisk for store deler av det gneisdominerte Øst-Finnmark. Vegetasjonstypene og naturtypene er vidt utbredte og kan ikke føres til noen av de typene som er vurdert som viktige/svært viktige, dvs. regionalt til nasjonalt viktige. Tre delområder av lokal verdi er avgrenset. Dette gjelder en stor myrflate, et skogsområde med stor osp og bjørk, og en sumpskog langs en liten bekk. 74 fuglearter og 12 pattedyrarter er registrert innenfor plan og influensområdet, hvor henholds-vis 13 og fire av disse er rødlistearter. Området er gitt en viltvekt på 3, noe som tilsvarer regio-nal verdi. Planområdet vurderes samlet å være av middels naturverdi. Omfanget av de planlagte inn-grepene vurderes å være middels i anleggsfasen, noe som gir middels negativ konsekvens. Omfanget i driftsfasen er anslått til liten-middels som igjen gir liten-middels negativ konse-kvens. Det gis forslag til avbøtende tiltak som vil kunne minske de negative konsekvensene. Kunnskapsgrunnlaget og resultatene diskuteres i forhold til naturmangfoldloven.