Snusbruk blant avgangselever ved videregående skoler i Tromsø - Jakobsen, Sandra Marie; Hansen, Katrine Gullhav; Johansen, Werner; Johansen, Lisa Søreide (UiT Norges arktiske universitet, 2014)
Bakgrunn I perioden 1995-2005 økte markedsandelen for snus fra 5 % (286 tonn) til 11 % (587 tonn) av den totale tobakksomsetningen i Norge (1). I 2004 ble røyking på offentlig sted forbudt i Norge, og kan ha bidratt til økt bruk av snus. Produksjonen av snus har også forandret seg, og stadig flere produkter av typen porsjonssnus, med ulik størrelse, smak og innpakning har kommet på markedet, og gjør at snusen framstår som mer «delikat». De siste årene ser man at stadig flere jenter begynner å snuse, og den største økningen ser man blant unge som aldri har røykt. Det foreligger ingen sikre tall på snusbruk blant unge, og holdninger og kunnskap om snus i denne gruppen er dårlig kjent. Material og metode Våren 2013 utformet vi en spørreundersøkelse i QuestBack plattformen (QuestBack AS, Oslo, Norge). Undersøkelsen inneholdt 31 spørsmål, og hadde som mål å kartlegge snusbruk blant avgangselever ved videregående skoler i Tromsø kommune. Den ble distribuert til i alt 773 elever, hvorav 371 (48 %) responderte. Av disse var 213 gutter og 158 jenter. Resultatene ble analysert i statistikkprogrammet SPSS. Skolene fikk også tilbud om å delta på et foredrag om snus i etterkant av spørreundersøkelsen, dette foredraget ble holdt på 3 av 6 skoler. Resultat og konklusjon Vi fant at 49 % av respondentene snuste, daglig eller av og til. Av disse var 63 % gutter og 37 % jenter, der halvparten av guttene og 37 % av jentene oppga at de hadde brukt snus i mer enn 3 år. 41 % av de som snuste gikk på studiespesialisering, mens 59 % gikk yrkesfaglig studieretning. Mer enn halvparten av de som snuste brukte 2-4 bokser snus per uke og 66 % av dem oppga at de følte seg avhengig av snus. 65 % av elevene ønsket ikke å slutte å snuse, og 75 % ønsket heller ikke mer informasjon om snus. De fleste som besvarte undersøkelsen oppga at de fant informasjon om snus på internett og i sosiale medier, og det var først og fremst de som snuste som fikk informasjon om snus fra tannlege og tannpleier. De som ikke snuste opplyste at de heller ikke ønsket ...