Brystkreftpasienter ved UNN Tromsø, - diagnostikk og kirurgisk behandling - Larsen, Martine Mirabella Bjørnvold (UiT Norges arktiske universitet, 2014)
Bakgrunn: Brystkreftpasienter utgjør en stor pasientgruppe. Formålet med oppgaven var å beskrive status for brystkreftpasienter ved UNN Tromsø i forhold til diagnostikk og den kirurgiske behandlingen. I tillegg ønsket vi å sammenligne våre tall med nasjonale retningslinjer og kvalitetsmål, samt internasjonal litteratur. Materiale og metode: Data ble hentet fra journalene for alle aktuelle pasienter operert ved UNN Tromsø i tidsrommet 1.1.2012-31.12.2013. Journalopplysningene ble retrospektivt innhentet for 2012, og prospektivt registrert for alle pasientene operert i 2013. Det er ulike tall for antall utredet (276) og antall operert (303). Dette skyldes at de 276 er NBCR-data, mens de opererte er fra vårt eget register. Resultat: Det ble totalt gjennomført utredning av 276 pasienter med brystkreft eller carcinoma in situ i 2012-13 ved brystdiagnostisk senter (BDS), UNN Tromsø. Av disse var 104 (38 %) selektert via offentlig screening (Mammografiprogrammet), mens 172 (62 %) kom pga. symptom, bekymring o.l. Det ble hos 303 pasienter utført 354 operasjoner, hvorav 268 hadde infiltrerende kreft og 35 hadde carcinoma in situ. To hundre og tre (67 %) av pasientene operert i 2012-13 fikk utført brystbevarende kirurgi initialt, mens mastektomi var førstevalg hos 100 (33 %) av pasientene ved primærinngrepet; hvorav 10 (3 %) stykker fikk utført subkutan mastektomi med øyeblikkelig rekonstruksjon (SMØR). Tjueen (18,6 %) av pasientene i 2012 og 18 (20 %) av pasientene i 2013 måtte reopereres pga. for kort margin til tumor, og totalt 41 (28 %) i 2012 og 63 (41 %) i 2013 endte opp med mastektomi som det endelige sluttresultatet. Konklusjon: Resultatene vedrørende diagnostikk og kirurgisk behandling av pasienter med brystkreft og carcinoma in situ ved UNN samsvarer relativt godt med nasjonale kvalitetsmål og retningslinjer, men rereseksjonsraten er for høy. Ved innføring av ny fargemetode av operasjonspreparatene som nå gjøres, håper vi at dette kan forbedres.