Audiovisual recordings of breath sounds to standardize nomenclature - Andersen, Stian; Einarsen, Raimonda (UiT Norges arktiske universitet, 2014)
Lungeauskultasjon har historisk sett vært en viktig del av den kliniske undersøkelsen, men har manglet en felles, faglig terminologi for å beskrive funnene man har gjort. På tross av flere forsøk på forenkling av eksisterende terminologi, viser studier at det fortsatt er stor variasjon i begrepsbruken blant leger, og at det er et behov for standardisering av lungelydsterminologi. European Respiratory Society er en medisinskfaglig organisasjon som bidrar med forskning og utdanning innenfor lungemedisin. I 2011 opprettet ERS ”European Reference Database on Respiratory sounds Task Force”, med den hensikt å lage en database med lungelyder, for å få en bedre standardisering av terminologi som beskriver lungelyder hos barn og voksne. Universiteter fra 5 land har bidratt for å samle inn referansemateriale til denne databasen. Vi har med denne oppgaven bidratt med 10 akseptable opptak av lungelyder til denne arbeidsgruppen, tatt opp i Tromsø. Dette materialet utgjør halvparten av opptakene som er tilgjengelig i første versjon av databasen.