Nevrointensiv behandling av traumatisk hjerneskade - Kvernmo, Helene Ballo (UiT Norges arktiske universitet, 2014)
Traumatiske hjerneskader vil stadig bli en viktigere årsak til mortalitet og morbiditet i vår del av verden. Nevrointensiv behandling tar sikte på å redusere og attenuere de skadelige konsekvensene av slike skader. Målet for denne oppgaven var todelt. Det første var å identifisere hvilken evidens som finnes i litteraturen for nevrointensiv behandling, med fokus på traumatisk hjerneskade. Det andre var å undersøke hvilken behandling og monitorering som benyttes på UNN Tromsø, og sammenlikne med vitenskapelige anbefalinger. Den første delen ble gjort ved søk i vitenskapelige databaser og funn av viktige artikler, og deretter en kritisk gjennomgang av resultatene. Den andre delen ble gjort ved å besøke en utvalgt pasient med traumatisk hjerneskade innlagt på intensivavdelingen i Tromsø, og senere gjennomgang av pasientjournalen. Litteraturstudien resulterte i funn av mange forskningsartikler av varierende kvalitet. I blant dette fant jeg en del ny evidens som supplerer eller endrer noen av anbefalingene som sist ble utgitt. Jeg har også identifisert områder som krever ytterligere forskning før anbefalinger kan gis. Pasientstudien demonstrerte at nevrointensiv behandling ved UNN Tromsø har flere styrker og svakheter, og at på bakgrunn av forskning kan behandlingen optimaliseres på noen områder.